Wat is diabetes?
Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. In het lichaam van mensen met diabetes lukt het niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden door middel van een hormoon genaamd insuline. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Ruim 1.000.000 Nederlanders hebben diabetes mellitus. Daarvan weten echter 200.000 mensen niet dat zij diabetes hebben. Ongeveer 900.000 mensen hebben diabetes type 2. Bij ongeveer 100.000 mensen komt diabetes type 1 of een ander type voor. Diabetes is een chronische ziekte, wat inhoudt dat u leefstijladviezen zal blijven volgen en indien u medicijnen inneemt deze mogelijk uw hele leven zal moeten blijven innemen. Om uw bloedglucosespiegel stabiel te houden controleert u uw bloedglucosewaarde aan de hand van een bloedglucosemeter. Heeft u het idee dat u misschien diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts.
Soorten diabetes
Er zijn meerdere soorten diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Iedere soort heeft zijn eigen oorzaken. Naar die oorzaken wordt veel onderzoek gedaan, want er is nog veel onbekend.
Bij diabetes type 1 maken de insuline producerende cellen in de alvleesklier geen insuline meer aan. De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Mogelijk spelen virussen, milieufactoren en een tekort aan bepaalde vitamines een rol. Ook lijkt er een beperkte rol te zijn voor erfelijkheid.
Bij diabetes type 2 zijn er twee factoren die een rol spelen. Het lichaam maakt niet voldoende insuline aan en de insuline die wel gemaakt wordt kan zijn werk niet goed doen. In veel gevallen is overgewicht de oorzaak. Voeding en beweging spelen daarbij een rol. Ook is er duidelijk een erfelijke component.
Wanneer er sprake is van een verandering in uw situatie of uw hulpmiddelen bevallen niet, neem dan contact op met ons team. Indien nodig overleggen wij met uw voorschrijver en/of uw verpleegkundige.
Wat is incontinentie?
Incontinentie van urine en/of ontlasting betekent dat er sprake is van ongewild verlies van urine en/of ontlasting en komt voor bij zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden.
Mede door het ontstaan van een ‘taboe’ op het hebben van urine- en/of ontlasting verlies bestaan er enkele misverstanden. Omdat mensen zich voor hun continentieprobleem schamen, gaan zij niet naar de huisarts. Wellicht verwacht u de enige te zijn en denkt u dat er niets aan gedaan kan worden, maar Pluripharm Direct streeft naar het bespreekbaar maken van continentieproblemen en wil met u kijken naar een oplossing welke passend is in uw situatie.
Vormen van incontinentie
Een ieder kan op een andere manier last hebben van incontinentie. Er zijn verschillende vormen van continentieproblemen.
Stress incontinentie / inspanningsincontinentie
Als u ongewenst urine verliest wanneer u niest, lacht, iets zwaars optilt of andere lichamelijk inspanning uitvoert, spreekt men van stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Bij deze bewegingen spant u (automatisch) uw buikspieren aan, waardoor de druk in uw buikholte toeneemt. Hierdoor wordt zogezegd de urine uit de blaas geduwd, waarbij de bekkenbodemspieren niet in staat zijn dit tegen te gaan. U verliest urine, zonder aandrang te voelen.
Urge incontinentie / aandrangincontinentie
Als u plotseling een sterke aandrang voelt om te plassen, is er sprake van urge incontinentie of aandrangincontinentie. De aandrang kan zomaar ontstaan of op bepaalde momenten voorkomen, bijvoorbeeld wanneer u water hoort stromen. De hoeveelheid die u verliest kan variëren van druppels, kleine hoeveelheden tot de gehele (blaas of darm)inhoud.
Andere vormen van incontinentie
Incontinentie wordt ook vaak gediagnosticeerd bij prostaatproblemen, zoals een prostaatvergroting, gebrek aan spier- of zenuwbeheersing na een beroerte, dwarslaesie, spier- of zenuwaandoeningen (multiple sclerose), kanker of dementie (Alzheimer). Behandeling van incontinentie
De gevolgen van ongewild urineverlies kunnen van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. De behandeling van uw problemen is onder andere afhankelijk van de vorm en de oorzaak van de incontinentie. Daarom adviseren wij u altijd incontinentie te bespreken met uw arts, die voor u de juiste diagnose kan stellen of die u zo nodig kan doorverwijzen naar een specialist. Op deze wijze ontvangt u de juiste zorg voor de behandeling van uw continentieproblemen.
Uw hulpmiddelen bij continentiezorg
Wanneer er sprake is van een verandering in uw situatie of uw hulpmiddelen bevallen niet, neem dan contact op met ons team. Indien nodig overleggen wij met uw voorschrijver en/of uw verpleegkundige.
Wat is een stoma?
Een stoma is een kunstmatige uitgang, waarlangs uw lichaam ontlasting of urine afvoert. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dunne darm, de dikke darm of de urineleiders.
Soorten stoma’s
Er zijn allerlei soorten stoma’s. De drie meest voorkomende stoma’s zijn:
Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting en urine ‘kwijt’ te raken. Dat zijn de:
Voor meer informatie betreffende de verschillende soorten verwijzen wij u naar de Stomavereniging (https://www.stomavereniging.nl/leven-met-een-stoma/).
Tijdelijk of blijvend
Een stoma op de dikke darm of dunne darm kan enkelloops of dubbelloops worden aangelegd. Een enkelloops stoma is meestal blijvend, een dubbelloops stoma meestal tijdelijk.
Of een stoma tijdelijk of blijvend is hangt af van de reden waarom u een stoma krijgt. Een tijdelijk stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven of om de darmen te laten genezen na een operatie.
Wanneer een stoma?
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ontlasting of urine niet via de ‘normale’ weg het lichaam kan verlaten, bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval. Het kan dan nodig zijn om een stoma, pouch of neoblaas aan te leggen. Mogelijke oorzaken van een stoma:
Uw hulpmiddelen bij stomazorg
Wanneer er sprake is van een verandering in uw situatie of uw hulpmiddelen bevallen niet, neem dan contact op met ons team. Indien nodig overleggen wij met uw voorschrijver en/of uw verpleegkundige.
Wat is een wond?
Een wond is schade van het weefsel, veroorzaakt door een trauma of ziekte. Wonden kunnen onderscheiden worden in een acute of complexe wond. Een acute wond is ontstaan door een trauma of een chirurgische ingreep, een complexe wond is een wond ontstaan ten gevolge van pathofysiologische verstoringen. Een complexe wond is mogelijk ook beïnvloed door psychosociale verstoringen en/of onvoldoende kennis/vaardigheden ten aanzien van de adequate wondzorg.
Er zijn verschillende soorten oorzaken voor het ontstaan van een acute of complexe wond, zoals bijvoorbeeld wonden door circulatiestoornissen, oncologische behandelingen, infectie of trauma’s.
Behandeling van de wond
De behandeling van de wond is afhankelijk van de oorzaak van de wond. Daarnaast is de wondbehandeling niet alleen gericht op het zo ongestoord mogelijk laten verlopen van de wondgenezing, maar ook het onderliggend lijden moet behandeld worden. Wondbehandeling vindt daarom altijd plaats op voorschrijven van een wondverpleegkundige of specialist.
Uw hulpmiddelen bij wondzorg
Wanneer er sprake is van een verandering in uw situatie of uw hulpmiddelen bevallen niet, neem dan contact op met ons team. Indien nodig overleggen wij met uw voorschrijver en/of uw verpleegkundige.
Wat is medische voeding?
Medische voeding bevat specifieke samengestelde voedingsstoffen waaronder bijvoorbeeld extra energie, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die het lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren. Tijdens en na een periode van ziekte heeft het lichaam vaak behoefte aan extra energie, eiwitten en andere voedingsstoffen. Soms zijn bestanddelen uit voeding de oorzaak van ziekte of een aandoening, bijvoorbeeld bij een voedselallergie zoals koemelkallergie of bij een stofwisselingsziekte. Voor deze situaties is er medische voeding beschikbaar met een aangepaste samenstelling waar bestanddelen uit zijn weggelaten of waar de bestanddelen op een manier worden aangeboden die wel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Drinkvoeding en sondevoeding zijn voorbeelden van medische voeding.
Voorschrijven en vergoeden van medische voeding
Uw arts of diëtist weet hoe hij/zij vergoeding kan aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Pluripharm Direct adviseert u de voorwaarden van uw zorgverzekering met betrekking tot eventuele aanvullende voorwaarden voor vergoeding te controleren.
Uw hulpmiddelen bij ondervoeding
Wanneer er sprake is van een verandering in uw situatie of uw hulpmiddelen bevallen niet, neem dan contact op met ons team. Indien nodig overleggen wij met uw voorschrijver en/of uw verpleegkundige.